Historik

1987
Första Byrundan genomförs

med start vid Gameby centrum och mål vid gamla torget.


I herrklassen fullföljde 188 löpare och segrade gjorde Olle Fornander Skogspojkarnas OK på tiden 26,01. I damklassen fullföljde 32 löpare och segrade gjorde Åsa Josefsson Överums OK på tiden 32,12. 

Vimmerby Tidning 17 februari 1987. 


GAMLEBY OK GÖR STORSATSNING PÅ NYA ”STADSLOPPET” BYRUNDAN 


Vad har till exempel Vimmerby, Västervik och Hultsfred, som inte Gamleby har? 

Jo, populära ”stadslopp” i löpning! 

Men nu skall det bli ändring på detta. Gamleby Orienteringsklubb har nämligen fått klartecken från Svenska Friidrottsförbundet att, den 31 juli, få arrangera BYRUNDAN, en 8 kilometers tävling på Gamlebys gator. 


Just den här helgen, sista juli – första augusti räknar man med full fart i Gamleby. Arrangerande Gamleby OK har nämligen lagt tävlingen aftonen före den mycket populära danstävlingen Tjustdansen och nu hoppas man givetvis att kunna ”slå två flugor i en smäll” och kunna få en hel del deltagare, som är intresserade av såväl dans som löpning. 


Tävlingsledare för Byrundan blir Tomas Holgersson och han berättar bland annat så här för Vimmmerby Tidning/ Kinda Posten: 

- Den här tanken på ett stadslopp i Gamleby har jag väl haft i huvudet ganska länge. Så i somras (sommaren 1986) tog vi upp frågan på ett möte inom Gamleby OK och eftersom alla var positiva till förslaget, så sände vi in en ansökan till Sv. Friidrottsförbundet. Men det var verkligen i allra sista minuten, då det gällde stopptider för 1987 års arrangemang, men vi hann och vi fick vår sanktion och det är ju huvudsaken. 


- Gamleby OK har ju inte bara orienterare och skidlöpare, utan flera av våra medlemmar ägnar sig även åt terräng- och landsvägslöpning, så det här med Byrundan ligger verkligen i vår linje. Gamleby OK har som exempel, ända sedan starten, för flera år sedan av den populära Kyrkstafetten på Öland, alltid haft minst ett lag, på startlinjen där. Och flera av GOK-arna har även provat såväl halv- som helmaratonlopp, med varierande framgångar. 


Omväxlande slinga 

- Premiärupplagan av Byrundan kommer att gå av stapeln den 31 juli och vi räknar med en omväxlande slinga runt byn på cirka 8 kilometer, berättar Tomas Holgersson vidare, ett lopp som kommer att passa för både snabblöpare och motionärer. 

- -Vi startar vid Gamleby Centrum, kör ner till Gamleby torg, vidare Loftagatan, till den första ”jobbigheten”, backen uppför Gamla vägen. Rundar parkeringsplatsen vid Tjustvallen och svänger ner över småbåtshamnen. Följer sedan Östa Ringvägen längs Gamlebyviken, ett naturskönt parti, en upplevelse som väl inte de allra snabbaste har tid att ta del av. 

- - Därefter kommer Barracuda-backen och korsandet av Hagnäsvägen, innan nästa ”mjölksyredusch” tar vid, nämligen den branta backen uppför Linnéavägen, sedan planar banan ut via Härstavägen, Ernebergsskolan och en runda förbi Servicehuset. 

- En liten ”knippa” till skall avverkas vid Prästgårdshöjden, innan löparna via Gamleby centrum, når det hägrande målet vid Gamleby torg. Efter en, som vi hoppas, trevlig och inte alltför ansträngande rundtur i Gamleby, säger Tomas Holgersson. 


GOK:are gör PR 

- Vi kommer att erbjuda en herr- och en damklass och där blandar vi tävlande och motionärer. Vi hoppas även på ett fint gensvar från någon eller några lokala sponsorer. Och givetvis hoppas vi också på att, i första hand, de bästa av länets dam- och herrlöpare ställer upp och några långväga ”dragplåster” skulle heller inte sitta ivägen. 

- Södra Vi-killen Carl-Johan Olofsgård ser vi till exempel gärna på startlinjen och kopplingen dans och löpning gör att vi hoppas på att få hit segraren från Östgöta Marathon, Stefan Öberg, från långlöparklubben IK Akele i Mjölby. Stefan Öberg som förutom att han är en mycket duktig löpare, även gärna tävlar i folkdans, berättar Tomas Holgersson. 

- Och nu kommer vi att engagera våra egna GOK-medlemmar som PR-agenter, under orienterings- och löpartävlingar under våren och sommaren, där vi kommer att ha inbjudningar till Byrundan uppsatta på samtliga tävlingscentra, runt om i landet. Och så måste ju Gamlebyborna ställa upp under själva tävlingen, för att skapa stämning omkring det här premiär-programmet. Det är bara att ta solstolen med sig och sätta sig på trottoaren och heja fram löparna, eller att ”knalla” ner på byn och se den färgrika starten eller den dramatiska slutspurten, understryker Tomas Holgersson. 


Fint initiativ 

Det skall blir spännande att se om Gamleby kan slå sig in på den svenska löparkartan. Och det här dubbel-evenemanget med Tjustdansen, där sport och kultur går hand i hand, verkar mycket intressant. 

Tjustdansen som redan är ett begrepp bland folkdansare landet över, kan få en livaktig tvilling, Byrundan, som skapar ännu mer fin PR för Tjustbygden i allmänhet och för Gamleby i synnerhet. 

Ett verkligt fint initiativ, med idékläckaren Tomas Holgersson i spetsen, som är väl värd all framgång! 

Text: Björn-Ole Petersson